sobota, 25. april 2015

Fez

Zjutraj prispemo v Maroko, najamemo avto in se takoj odpravimo proti mestu Fez na severu Maroka. Slabih 500 km, kar naj bi naneslo nekje pet ur vožnje. A smo kaj hitro videli, da ceste in promet v Maroku ne dopuščata tako hitrega potovanja. Pet ur se je tako zavleklo kar na celodnevno vožnjo po Maroku, v Fez pa prispemo v večernih urah,.

Ker časa nimamo veliko, vzamemo vodiča, da nas popelje po ulicah mesta. Medina oz. staro mesto Feza je sestavljeno iz kar 900 ulic! Prepletajo se brez nekega reda, so ozke, valovite, s stopnicami... Raj, da se hitro izgubiš. Vodič nas je peljal le v nekaj ulic, a kljub temu nebi znal najti poti nazaj. Razkazal nam je panoramo mesta, mošejo in obrtnike. Ustavili smo se pri tkalcu rut, katere tke iz kaktusa. Še preden smo se zavedali smo bili oviti v rute in oblečeni v tunike. In kot spretnemu trgovcu mu je seveda uspelo prodati nekaj rut. 

Fez pa je najbolj znan po četrti, kjer barvajo usnje. Preplet nekakšnih loncev, v katerih imajo tri različne tekočine. Kredo, amonijak in barvo. Kreda odstrani dlako. Amonijak zmehča usnje. Barva pa le tega obarva. Sem pa pričakoval da bo reees smrdelo. Smrdelo je, ampak čisto v mejah normale.











Ni komentarjev:

Objavite komentar