torek, 13. februar 2018

Gujarat

Potovanje se počasi bliža koncu in ena zadnjih stvari v Indiji je obisk prijatelja Vishala, ki sem ga spoznal leta 2009, ko sem potoval iz Jemna do Slovenije. Bil je eden izmed slabo plačanih in izkoriščenih indijskih delavcev v glavnem mestu Omana. Verjetno se turisti, ko obiskujejo te zalivske države (beri: Oman, ZAE, itd) sploh ne zavedajo, da vsa delovna sila temelji na uvoženih delavcih iz Indije, Pakistana, Bangladeša, itd...

Vishal živi v mestu Rajkot nekje v osrčju province Gujarat. Dela v trgovini z zahodnimi znamkami oblačil in s tem preživlja ženo in svojo mamo. Kljub temu, da je razgledan, delno tudi izobražen, žal ni ušel indijski tradiciji, da mu ženo izberejo starši. Glede tega sem slišal veliko različnih indijskih mnenj - od nasprotovanja, jeze in žalosti, da družba deluje na tak način, do neke sreče in hvaležnosti, ker so starši poskrbeli za prihodnost svojega otroka. Vloga žensk v indijski družbi je v mnogih primerih tudi striktno določena - biti doma in skrbeti za moža in otroke. Veliki večini to odgovarja, obstajajo pa tudi ljudje, ki s tem niso zadovoljni. Zakaj bi se ženska izobraževala in kasneje bila le gospodinja doma, če bi pa lahko tudi ona hodila v službo in s tem skupaj z možem prispevala delež za bolj udobno življenje.

Za provinco Gujarat nisem imel nobenih planov. Nekako sem pričakoval, da bom nekaj dni lenaril pri Vishalu in se nato odpravil proti zadnji točki potovanja mestu Mumbai. A Vishal je naredil plan, kaj vse morava videti. Ogled templja v mestu Gondal. Ogled mesta Junagadh z trdnjavo in živalskim vrtom. In ogled nekoč portugalske kolonije oz. mesta Diu na obali Arabskega morja. Prvo polovico poti sva opravila z motorjem. V mestu Jetpur sva obiskala nekaj njegovih prijateljev in sorodnikov. Brat in eden izmed prijateljev sta se nama tako pridružila in skupaj smo pot nadaljevali z avtom. Prečkali smo park Sasan Gir in upali, da bomo videli leve ali leoparde. Da, v Indiji živijo levi, leopardi, gepardi, sloni, tigri in ljudje sobivajo z njimi!

Mesto Diu leži na otoku in je nekakšna enklava v provinci Gujarat. Mesto za preživljanje dopusta, mesto premožnejših ljudi in mesto, kjer je dovoljena prodaja in uživanje alkoholnih pijač. Vishalov brat in njegov prijatelj sta tako ta izlet izkoristila le zato, da se ga na mrtvo napijeta in nekako nista razumela, zakaj mi ni do tega, da bi pil. Sem pa izkoristil čas, ki sem ga imel in se sprehodil po stari portugalski trdnjavi, po naravnih jamah in po plaži, kjer sem prvič v Indiji videl sončni zahod. V Indiji je običajno v zraku toliko prahu in smoga, da sonce že uro pred zahodom izgine v nekakšni megli.







Ni komentarjev:

Objavite komentar